Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Színvilág
Mit érdemes tudnunk a színekről?
2005-03-11 09:26:49
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Biztosan jártak már úgy, hogy egy kedves ismerősük elmesélte milyen gyönyörű piros pólót látott a kirakatban és arra kérte Önöket, kísérjék el megvásárolni a ruhadarabot. Ám amikor a kirakatban megpillantották a pólót, nem igazán értették, hogy tetszhet valakinek éppen ez a piros, hiszen Önök kevésbé élénk színt képzeltek el.
Ilyen esetben automatikusan egy nekünk tetsző színárnyalatra gondolunk, ami nem feltétlenül egyezik meg beszélgető társunk elképzelésével.


Az alapszínkör


A színek érzékelése szubjektív dolog, példánkból is látható, hogy mindenkinek mást és mást jelent egy-egy szín. A színeknek a divatban, pszichológiában, az esztétikában is szerep jut, számos tudományág foglalkozik a színek hatásaival.
A színeket többféleképpen állíthatunk elő. Az additív - hozzáadó - színkeverést a televíziózásban és a számítástechnikában alkalmazzák, ilyenkor a fénysugarak összeadódnak és ezek képzik a szemünk által érzékelt színeket. Ezek a színek egészen másként viselkednek, mint a szubtraktív - kivonó - színkeveréssel előállított színek, melyekről itt szó lesz.

A színeknek három alapvető tulajdonsága van:
- színárnyalat vagy színkarakter: a különböző színeket jelenti, például kék, sárga, vörös
- kromatikus intenzitás: a telítettség mértékét jelenti, például ha élénk kéket feketével, vagy fehérrel keverünk, kevésbé élénk, tompább színt kapunk
- tónusérték: a szín világosságát, vagy sötétségét jelenti, vagyis azt, hogy mennyire visszatükröző az adott szín; egy szín világos színárnyalata fehér hozzáadásával, sötét színárnyalata fekete hozzáadásával keletkezik.

A színkör


A színek közötti kapcsolat vizsgálata során talán mindenkinek a színkör jut elsőként az eszébe. Az első látásra bonyolultnak tűnő ábra alaposan megszemlélve jó néhány fontos összefüggésre derít fényt a színek kapcsolatáról és a színkeverés mikéntjéről.

A körmentén az alapszínek átmeneteit, az elsődleges és a másodlagos színeket találjuk, sugárirányban pedig a színek intenzitás változását láthatjuk.

A színkör tetszés szerint bővíthető, úgy, hogy a létrejött egymás melletti színeket újra keverjük, így újabb és újabb színeket kapunk.
A színek ily módon történő előállítása nagyszerű szórakozást nyújthat gyermekeinknek, nem kell hozzá csak 1-1 tubus tempera a három alapszínből.


Az alapszínek intenzitása


Az elsődleges - primer - színekből

- vörös
- kék
- sárga

elvileg minden szín előállítható, de ezek a színek tónuserejükben és intenzitásukban is alulmaradnak.

A másodlagos - szekunder - színek az elsődleges színekből jönnek létre, a harmadlagos színeket pedig egy primer és egy szekunder színből kapjuk.

Elsődleges és másodlagos színek


Nagyon fontosak a művészetekben és a dekorációban az úgynevezett komplementer színek. Ezek a színkör ellentétes pontjain találhatóak, vagyis egymással szemben.
Érdekes hatást érhetünk el kombinációjukkal, mert egymás mellé téve kölcsönösen fokozzák egymás telítettségét, vagyis erős kontrasztot képeznek.


Komplementer színek


A leírtak alapján egyszerűnek tűnik bármely szín kikeverése, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyszerűnek látszó feladat is komoly megpróbáltatást jelenthet kellő gyakorlat hiányában.
Kísérletezhetünk a házilagos színkeveréssel, családtagjainkkal közösen kellemes szórakozást nyújt, de otthonunk színei esetében inkább kérjük szakember segítségét, vagy kevertessük ki géppel a megfelelő színt.
A színkikeverést vállaló üzletekben színskálából választhatjuk ki a nekünk tetsző színárnyalatot.

Az esetleges meglepetések elkerülésére, érdemes a színminta alapján megfelelőnek tűnő színnél egy árnyalattal világosabbat választanunk, hiszen nagy felületen sokkal erőteljesebbnek hatnak a színek.


Egervári Katalin

Kapcsolódó linkek:
A színek kontraszt hatásai
BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás