Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Lakberendezzünk
Helykihasználás mini lakásokban, nyaralókban - Főzzünk kis helyen
2005-09-21 11:50:21
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Manapság nem kisméretű konyhákban szoktunk gondolkodni, mégis érdemes megemlíteni a főzőfülkét, hiszen sokszor kis helyen kell berendezkednünk a mindennapi életünkre.
A most következő néhány információnak hasznát vehetjük hétvégi házunkban, vagy éppen kis alapterületű otthonunkban.

Nyaralókban praktikus megoldás a főzőszekrény. Nagy előnye, hogy teljesen álcázható, szekrénybe zárva akár a nappali tartózkodásra szánt helyiségünkben is elhelyezhető.
A konyhaszekrénynek tartalmaznia kell mindazt a minimális berendezési tárgyat, mely a konyhai tevékenységünket szolgálja.
Egy jól méretezett főzőszekrény alkalmas kis mennyiségű élelmiszer tárolására, nyersanyag előkészítésére és főzés céljára. Itt kell elhelyeznünk a mosogatáshoz és vízvételhez szükséges dolgokat, valamint a főző és étkező edényeinket. Mindezt úgy kell megoldanunk, hogy a szükségesnél nagyobb helyet ne vegyünk el a térből.
Csepptálcánk helyét megspórolhatjuk, ha közvetlenül mosogatónk fölé készítünk egy rácsos edényszárító polcot. Ezek a modern beépíthető edényszárítók a tányérok és bögrék tárolására is alkalmasak, nem kell a száradás után feltétlenül átrakodunk az edényeket.
Szekrényünket a jó helykihasználás érdekében célszerű a plafonig építeni. A főzőfülke feletti rész beépített szekrényként használható, a magasabb polcokra a ritkábban használatos dolgainkat helyezhetjük, a kézre állóbb polcokon a mindennapi használatra szánt edényeink kerüljenek.
Hűtőgépünknek ebben az esetben célszerű máshol helyet keresnünk. Egyrészt a kicsi hely, másrészt a hűtőgépeknek szellőzést kell biztosítanunk, a szabadon álló készülékeket ne tegyük ajtó vagy redőny mögé. Ha mégis van 60 cm helyünk a hűtőgép számára, válasszunk beépíthető típust.
Szekrényünket kiegészíthetjük egy kisebb tároló résszel, melyben takarító szereinket és eszközeinket helyezhetjük el. Minimális további bővítéssel a szennyesünket és egyéb holminkat is elhelyezhetjük ebben a szekrénysorban. A takarítóeszközöket és a szennyest külön légterű szekrénybe kell elhelyezni!

Redőnyös főzőszekrény

Ne feledkezzünk meg a könnyű, gyors tiszíthatóságról és a szellőzésről sem. Szekrényünk belsejét burkoljuk csempével, vagy választhatunk hátfalpaneles megoldást is. Lehetőleg szabadba, vagy padlástérbe való szellőzést biztosítsunk. Páraelszívásunk lehet mesterséges vagy gravitációs.
A központi megvilágítást egészítsük ki a munkafülkében elhelyezett helyi világítással.
A jobb helykihasználás érdekében szekrényünket redőnyszerűen fel vagy oldalra tolható fa fém vagy műanyag ajtóval zárjuk.
Főzőszekrényünk a minimális funkcióknak eleget téve kb. 140-150 cm hosszúságú falfelületre van szükségünk, a takarítószekrényünkkel együttesen ez a méret 180-200 cm.
Szekrényünk így alkalmas 2, esetleg 3 személy konyhai szükségleteinek ellátására.
Külön felhívom a figyelmet, hogy ez a szekrény nem alkalmas gázüzemű tűzhely elhelyezésére. Villanyrezsó vagy két főzőhelyes kerámialapos tűzhely a megfelelő biztonságtechnikai előírások figyelembevételével hasznos társunk lesz mini konyhánkban. Beépíthetünk főzőszekrényünkbe készen vásárolt minikonyha berendezést is, mely hűtőszekrényt is tartalmaz.

Valamivel nagyobb, kb. 3-4 m2 alapterületen főzőfülkét rendezhetünk be. Fülkénk lehet mesterséges vagy más helységfényével közvetetten megvilágított, pl. üvegtégla falú. Természetes megvilágítású terek ilyen célra kisméretű lakásokban ritkán adódnak, ha erre lehetőségünk nyílik, feltétlenül a természetes megvilágítást válasszuk. A megfelelő légcseréről itt is gondoskodnunk kell a páralecsapódás elkerülése végett.

Nyaralónkban sem kell lemondanunk a főzés lehetőségéről, még ha kicsi az alapterülete, akkor sem. A gyártók gondolnak ezekre az igényekre is, érdeklődjenek a szakembereknél, a kis terekben is lehet jó megoldást találni.


Quaterno Lakberendezési Stúdió

Kapcsolódó linkek:
A konyháról - Hogyan tájoljuk és milyen alapterületi elrendezést válasszunk?
BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás