Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Közkívánatra
Korunk technikája a fürdőszobában 1. rész
2006-03-02 13:10:49
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Az új anyagok megjelenése - speciális műanyagok, műkövek, aglomerát - és az elektronikai újdonságok fürdő helyiségeinket sem hagyta érintetlenül.
A legszembetűnőbb változáson a fürdőkádak és a zuhanykabinok estek át, jelentős agyag és formaválaszték bővülés látható a mosdótálak területén is.

A kádak formavilága, anyaga és felszereltsége egyaránt nagy változáson ment keresztül. A kádak és zuhanytálcák formagazdagságukat az akril kiváló alakíthatóságának köszönhetik, a korábbi öntött vas és acéllemez termékek esetén a formavilág meglehetősen egysíkú volt.
Az akril már nem számít igazán újdonságnak, de azt nem mindenki tudja, hogy akril és akril termék között, nem csak árban, hanem minőségben is óriási a különbségek lehetnek.
A tartósság legegyszerűbb próbája, ha az üzletben kiállított nekünk tetsző terméket terhelési próbának vetjük alá. Kérjük meg az eladót, hogy beleállhassunk a zuhanytálcába vagy beleülhessünk a kádba. Már a belépéskor megállapítható, kellően stabil-e az akril test.
A hagyományos módszerrel kialakított akril testet, akrillap, falemez és üvegszál keveréke alkotja, ezek a legkedvezőbb árú termékek.
A zuhanytálcák esetében a csúcs kategóriájú termékeknél a két lábbal való ugrálás sem okoz károsodást. Ezek a termékek általában 6-8 mm-es egyöntetű akriltestből készülnek. Szintén magas minőséget képviselő társaik poliuretán - a jól ismert purhabhoz hasonló anyagszerkezet - megerősítéssel készülnek. Ilyenkor a poliuretán hab maga a láb.
A fürdőkádak esetén is hasonló megoldásokkal találkozhatunk a minőség javítására. Alkalmaznak akril és üvegszál rétegzésű megoldásokat is, valamint olyan eljárásokra törekszenek a gyártás során, mely nem vékonyítja el az alapanyagot a sarkoknál.

Süllyeszett beépítésű akril kád

Talán mindenki számára ismertek a jó néhány éve megjelent masszázs és pezsgőfürdő rendszerrel ellátott fürdőkádak.
A pezsgőfürdővel felszerelt kádak a kádban lévő vizet keringetik, a kád alatt elhelyezett motor vagy motorok segítségével. Ezek a rendszerek három alaptípusú fúvókát használnak.
A kád oldalfalán elhelyezett elszívón keresztül, elektronikus vagy pneumatikus vezérlésű vízpumpa szívja el a vizet és a fúvókákon keresztül nyomja vissza a kádba. Temperáló esetén a vízhőmérséklete is azonos szinten tartható. A kád külső oldalfalára felszerelt vízszintérzékelő akadályozza meg a motorok ''szárazon'' futását. Elektromos vezérlés esetén megoldható a pulzátoros működés is. A komolyabb rendszerekben a fürdővíz leengedése után negyed órával, néhány percre a rendszer automatikus szárítást végez.

A kád belső, hosszanti oldalfalán elhelyezett mini fúvókákon keresztül, állítható irányban jut vissza a víz. A rajtuk keresztül beáramló vízhez fokozatmentesen levegő keverhető. A mini fúvókák elhelyezésénél fogva, ez a rendszer elsősorban az elfáradt lábizmok lazítását, felfrissítését segíti elő.
A kádak hátoldalán, a derék magasságában és/vagy a másik oldalán a lábfejnél, egy vagy két sorban elhelyezett kisebb lyukátmérőjű mikro fúvókák is elhelyezhetőek, melyeken keresztül nagy intenzitással áramlik vissza a víz. Az állítható fúvókával mindig a masszírozni kívánt derékrészre vagy talprészre irányíthatjuk a vízsugarat, melyekhez szintén keverhető levegő.
A fürdőzés élménye tovább fokozható az úgynevezett levegőmasszázzsal. A kád fenéklemezén elhelyezett fúvókák körkörös peremén keresztül történik az előmelegített levegő befúvása jelentősen dúsítva ezzel a víz oxigén tartalmát. Elektronikus vezérlés esetén lehetőség van a levegőmasszázs intenzitásának szabályozására is. A számtalan levegőbuborék rendkívül kellemes, bizsergető érzést okoz elősegítve ezzel a fáradt izmok ellazulását, regenerálódását.


Pezsgőfürdő rendszerrel ellátott kád


A három alap fúvókatípus bármilyen módon kombinálható egy kádon belül igényeinktől függően.
A kényelem további fokozására a kádak felszerelhetőek szilikonos fejtámaszokkal. Ezek a fejtámaszok gyorsan átveszik a környezet és a testhőmérsékletét, nem okoznak kellemetlen, hideg érzést és nem utolsósorban kellemesen puhák.
Kádjainkhoz az előfalazás helyett választhatunk előlapot is, így egyszerűen megoldható az elektronikához való hozzáférés gondja.

Zuhanypanel

A zuhanyozás élménye sem merül ki abban, hogy csukott ajtó mögött, kellemes melegvíz csordogál a testünkre.
Nem kell megelégednünk azzal, hogy a zuhanyrózsa vízsugarát kedvünkre állíthatjuk, felszerelhetünk zuhanyfülkénkbe úgynevezett zuhanypanelt is.
A panelek, beépített motor nélkül, a hálózati nyomást kihasználva szolgálják felfrissülésünket. Általában tartalmaznak egy szabályozható kézitust, egy felső zuhanyrózsát, 4-8 beépített oldalsó fúvókát, valamint egy beépített keverőszelepet a vízhőmérséklet szabályozására.
A zuhanyrózsák és a panelek fúvókái is olyan anyagból készülnek, melyeken rugalmasságuknál fogva nem tapad meg a vízkő, így tartósabbak korábbi társaiknál.
A panelek egyes típusai rendelkeznek gyerekzárral az esetleges forrázások elkerülésére.
Kapható a kereskedelemben egy érdekes élményt nyújtó szerkezet is, melyben zuhanyrózsa helyett egy kb. 15 cm széles, 1 cm magas nyíláson át vízesésszerűen ömlik ránk a víz, ezzel a megoldással kádak feltöltésénél is találkozhatunk.
A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a zuhanyzás élménye hasonló lehet a szabadban ránk zúduló eső élményéhez, egy a mennyezetre szerelt esőztető rendszerrel, melyből számtalan apró lyukon ''esik az eső''. Ebben a szerkezetben is szabályozhatjuk a lehulló cseppek mennyiségét és erősségét is.

Sajnos az igazán extra szolgáltatást nyújtó fürdőszobai eszközök meglehetősen drágák.
Nem kell elkeserednünk, ha tekintetbe vesszük azt, hogy 10-15 évvel ezelőtt csak az igazán jól szituált körök engedhették meg maguknak a fürdőszobai extrákat, ma már azért sokunk otthonában megtalálhatóak ezek az eszközök.
Ahogy egyre több gyártó lát fantáziát az új technológiákban, úgy csökkennek szép lassan az árak, remélhetően a minőség nagyfokú romlása nélkül.


Quaterno Lakberendezési Stúdió

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás