Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Barkácsoljunk
Öltöztessük fel a régi virágtartót
2009-01-21 16:08:04
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Valószínűleg minden háztartásban található valamilyen régi, fém tartógyűrűs virágtartó. Biztosan többen száműzték ezeket a régi darabokat a garázsba vagy a padlásra. Egy kis időráfordítással könnyen újjá varázsolhatóak és a művelet nem is jár nagy felfordulással.

Először nézzük meg milyen munkálatokra lesz szükség, mérjük fel a kiszemelt virágtartó állapotát. Ha szerencsénk van ép a felületkezelés a fém felületen, nem rozsdás. Ne legyünk restek, ha akár egy picinyke rozsdafoltot vagy felpattogzást találunk, szánjunk időt a kijavítására, hogy a lehető legtovább élvezhessük művünk eredményét.

Csiszoljuk át a felületet, hogy a rozsdától megszabaduljunk, majd töröljük át, hogy pormentes felületen tudjunk tovább dolgozni, ezután fessük le a kívánt színűre. Alapozót is használjunk, ha a festék gyártója előírja.
Ha stílusában is meg szeretnénk változtatni a virágtartót, érdemes beszereznünk néhány falapocskát, hogy majd a gyűrűkre helyezhessük őket.

A helyi lapszabásznál szabathatunk nekünk megfelelő méretű rétegelt lemez lapokat. Vágathatunk egy nagyobb darabot is, amiből magunk által tervezett formákat - ovális, szívalak, kör vagy háromszög - vághatunk ki dekopírfűrész vagy lombfűrész segítségével. A rétegelt lemez azért jó választás, mert páccal színezhetjük, és a rétegelt szerkezetének köszönhetően a cserépből esetleg kifolyó víznek jobban ellenáll, kevésbé vetemedik. Használhatjuk felületkezelés nélkül is a lapokat, de ha igazán profi munkát szeretnénk, kezeljük a polcokat lenolajkencével, több rétegben, hogy mélyen beszívódjon.

A kis polcok készülhetnek bútorlapból is, de ez az anyag érzékeny a nedvességre, az élzárásoknál víz hatására rövid idő alatt felduzzad és száradás után sem nyeri vissza eredeti formáját.
A felületkezelések száradása után összeállíthatjuk a virágtartót. Érdemes a lapokat rögzíteni a fémszerkezetre. Rögzíthetjük ragasztópisztollyal vagy sziloplaszttal is. Én jobban kedvelem a sziloplasztot, mert rugalmas kötést ad és nem válik el a felülettől, de megfelelő kötést ad a ragasztópisztoly is.

A tervezés során válasszunk olyan színeket a virágtartónak, amelyek jól harmonizálnak egymással és a környezettel ahová majd helyezzük.
A bevált fekete, natúr fa szín kombináció biztosan nem okoz majd csalódást, valamint mutatós lehet egy fehér, natúr színösszeállítás is.

Egervári Katalin

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás