Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Barkácsoljunk
Készítsünk üvegmatricát
2005-12-21 17:21:35
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Az üvegmatrica nagyon sokrétűen felhasználható, hiszen lehet tükör, pohár vagy akár ablak dísz is. Nagyszerű tulajdonsága többek között, ha meguntuk, egyszerűen lehúzzuk a felületről és nyoma sem marad.


Szeretem ezt a díszítési technikát, mert a gyerekek is kézbe vehetik és szinte azonnal sikerélménnyel gazdagodnak, hiszen általában sablon alapján dolgozunk vele.
Nem igényel túl nagy kézügyességet, mert egyszerű másolási technikáról van szó. Az egyéni minta alkotáshoz viszont egy kis gyakorlatra van szükség.
A matricák elkészítése nem vesz igénybe sok időt, a száradásukhoz viszont kb. 24 óra kell.
Én gyakran készítek a karácsonyi csomagok dekorálásához apró, a karácsonyt szimbolizáló motívumokat - szaloncukor, fenyőfa vagy fenyődísz. A dekoratív apróságokat egyszerűen rásimítom a csomagolásra és kész is a különleges, egyedi csomag.
Készíthetünk név feliratokat is olyan alkalmakra, amikor névre szólóan ajándékozunk, hiszen milyen kedves dolog a csomagot saját készítésű felirattal díszíteni, amit a tulajdonosa később, akár a tükörre is ''ragaszthat''.


Szükséges eszközök


Most lássuk, mi is kell az üvegmatrica készítéshez.

Szükségünk lesz egy papírlapra, filctollra a minta vázlatának elkészítésére.
Kontúr festékre, valamint a kitöltő színekre és kézzel írható írásvetítő fóliára. Használhatunk előre nyomtatott sablonokat is, melyeket kis füzetekben megvásárolhatunk.

Érdemes a festékeket olyan helyen beszerezni, ahol hobbi kellékeket árusítanak, mert itt mindig friss alapanyagokat vásárolhatunk. Ahol kevésbé forog a készlet, előfordulhat, hogy csak beszáradt, elöregedett terméket találunk.

Az első próbálkozáshoz javaslom vásároljanak készletet, amiben minden szükséges eszköz megtalálható. A csomagban található fóliát helyettesíthetjük írásvetítő fóliával is.

Ha már gyakorlottak vagyunk, bátran próbálkozzunk a felületek gazdagításával. A még nedves festékbe beleszórhatunk különböző porokat, szemcséket, még érdekesebbé téve vele a mintát. Állatokat megformázva, hintőporral szőrmeszerű felületet tudunk kialakítani.


Kontúr átrajzolása


Első lépésként rajzoljuk elő a mintát egy papírlapra. Ha magunk találjuk ki a mintát, arra ügyeljünk, hogy ne legyenek a vonalak egymáshoz túl közel, mert a közöttük lévő felületet majd ki kell töltenünk festékkel. Célszerű egyszerű vonalas ábrákat készíteni, hogy jól kitölthetőek legyenek.

Ha kész a minta, fektessünk rá egy fóliát és a kontúrozóval, lassú mozdulatokkal a mintát követve rajzoljuk meg a kontúrokat. A vonalak pontosításához használhatunk fogpiszkálót vagy gyufaszálat. Nem csak fekete kontúrt használhatunk, bátran válasszunk más színeket is.
Én most egy arany csillámot tartalmazó kontúrt használok. A csillogó színek általában csak száradás után nyerik el végleges színüket, az egyéb színek pedig egy-egy árnyalatnyit sötétednek.


Száradás előtt


Miután kész a kontúrvonal, hagyjuk 1-2 órát száradni, csak ezután kezdjük el kitölteni a színekkel a formát.
Használhatunk több különböző színt, én a lilát és az aranyat választottam az üvegdísz és a szaloncukor megformálásához.
A kontúrhoz közeli részeknél fogpiszkáló segítségével könnyebben, pontosabban tölthetjük ki a formát.

Ha elkészültünk a matricával, hagyjuk száradni kb. 24 órát, majd a szélektől indulva egyszerűen matricaként lehúzhatjuk a fóliáról.

Többszöri egymásutáni átragasztásnál előfordul, hogy elpiszkolódik a matrica hátoldala, ilyenkor egyszerűen mossuk le vízzel, vagy ha ez sem segít, vonjuk be a hátulját egy réteg átlátszó matricafestékkel.

Az így készült matricákat szinte bármilyen felületre felragaszthatjuk.
Lágy, alakítható anyaguknak köszönhetően íves felületekre is felrakhatóak, de a papír sem akadály.

Ha szűkre szabott az időnk és nem tudjuk kivárni a 24 órát, használhatunk hajszárítót is a száradás gyorsítására. Ezt a megoldást inkább a gyakorlott matricázóknak ajánlom, mert ha idő előtt próbálják lehúzni a matricát, az könnyen elszakadhat, megnyúlhat.

A matricákat átszúrva fel is akaszthatjuk, még karácsonyfadíszt is készíthetünk belőlük.

A gyerek szobában megunt vagy aktualitását vesztett képeket is átalakíthatjuk ezzel a technikával. Ha tini gyermekünk unja a mesefigurás képeket, 1 órás munkával gitárra vagy akár futball labdára cserélhetjük a dekorációt.

Eresszék szabadjára a fantáziájukat, jó szórakozást az üvegmatricázáshoz.


Az elkészült matricák


Egervári Katalin

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás