Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Színvilág
Minden szobára egy szín
2009-01-19 10:35:15
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
A szín önmagában is segíthet életformánknak és stílusunknak megfelelő hangulatok megteremtésében. Feszült vagy nyugtató hatású, vidám vagy melankolikus. Érzeteket közvetít és ezzel válik hasznunkra különböző érzelmek kiváltásában. Különösen érdekes lehet, ha ezt a gyermekek szobájában vagy éppen dolgozószobánkban hasznosítjuk.
Nem könnyű eldönteni, hogy melyik szín melyik helyiséget képviselje. A színek kiválasztásának tekintetében mindig gondosan kell mérlegelnünk, hiszen képesek személyes jelleget kölcsönözni a minket körülvevő légkörnek.

A munka és a tanulás helyisége

Pusztán esztétikai szempontokon kívül, arra kell figyelnünk és törekednünk, hogy a nyugodt légkör megkönnyítse az elmélyült munkát, elősegítse a szellemi fejlődést.
Különösen a kékes és zöldes színek használata javasolt, mert ezek a színek erősítik a kreativitást. Krém és elefántcsont színekkel árnyalva melegséget is csempészhetük a szobába.
Érdekesek lehetnek még a szürkés árnyalatok fehérrel kombinálva, amelyek semleges, személytelen légkör létrehozásával segítik elő a tanulást.

A hálószoba

Olyan színeket kell alkalmaznunk, amelyek a pihenésnek kedveznek. Kifejezetten ajánlottak a föld árnyalatok, amelyek szilárd alapokat és biztonságérzetet nyújtanak.
Ahhoz, hogy dönteni tudjunk a végleges színek mellett, ismerni kell a hálószobát használó személyiségét. Ha ingerlékenyebb, akkor a föld színek egy kevés kékkel lehetnek rá a legjobb hatással, de ha inkább nyugodt típus, akkor számára ez az összeállítás akár lehangolóvá is válhat. Ebben az esetben érdemes a sárgás árnyalatok és a lazacszín felé elkalandozni.

A nappali

A lakásnak ebben a szobájában azokat a színeket kell alkalmaznunk, amelyek az összejöveteleknek és a személyes kapcsolatoknak kedveznek. Ezek közül a sárga a legajánlottabb vidám légkört teremtő képessége miatt. A zöld bármely árnyalat is megfelelő lehet, amelynek, mint fentebb említettük, kreatív hatása van frissességgel és természetességgel egybekötve. Nagyszerű választás lehet a narancssárga is, amely erősíti a személyes kapcsolatokat, serkentve az összefogás és egyenlőség érzését.

A fürdőszoba

A fürdőben ajánlottak a meleg színek, de ugyanígy a természetre emlékeztető színek is, mint pl. a zöld és a kék. Általánosságban elmondható, hogy ez az a helyiség, amely bármilyen színt elvisel.
A lakásnak ezen a területén a zöld és a kék határán megtalálható türkiz lehet egy nagyon érdekes szín. Nagyon jól illik hozzá az okker, a fehér, de a narancs és az erős kék is. Frissesség érzését kelti, tágítja a teret, megidézi a tengert és az eget, ezzel rendkívüli tisztaságot sugallva.

Étkező

Ez a helyiség a legalkalmasabb az erős színek használatához. Terrakotta, arany, bordó és meleg zöld kombinálva fehérrel, elefántcsont vagy lágy krémes színekkel a legideálisabb választás. Ha vidám, de nem túlságosan agresszív színekre vágyunk, akkor a meleg sárgát kell kiemelnünk, amelyhez kitűnően illenek a különböző kék vagy piros mintás textil kiegészítők.
Hasonló, de lágyabb hatást érhetünk el, ha a sárgát ólomszürke, levendula, szürkéskék vagy sápadt zöld színnel keverjük.

Konyha

A narancssárgának kedélynövelő tulajdonsága van és meleg légkört teremt, ezért kifejezetten ajánljuk konyhába. Ha a helyiség nem rendelkezik megfelelő mennyiségű természetes fénnyel, akkor a sárga lehet nagyon jó választás, ami remekül kombinálható elefántcsontszínű vagy sötét diófa jellegű bútorokkal, amennyiben rusztikus hatást szeretnénk elérni.

Érdemes figyelembe venni:
- a világos színek visszatükrözik a fényt, így a teret még nagyobbnak és szellősebbnek mutatják, távolodás érzetét keltik
- a sötét színek nem alkalmasak a fény visszaverésére, így optikailag csökkentik a helyiség méretét, nehézkes és közeli hatást váltanak ki, nagy mennyiségben depressziót, levertséget okozhatnak.
- a meleg színek, mint amilyen pl. a sárga, a piros vagy a narancssárga kedélyes légkört alakítanak ki, a tárgyakat közelivé teszik és érzelmileg serkentenek.
- a hideg színek, mint pl. a zöldeskék, zöld vagy lila frissességet sugároznak és nyugtató hatásúak is lehetnek.
- a csillogó színek hatásosan vonzzák a figyelmet, bármely tárgyat képesek kihangsúlyozni. Nagy mennyiségben érzékzavart okozhatnak, ezért óvatosan kell bánni velük.

Nem minden szín egyforma, jelentésük is különböző. Bátran emeljük ki az egyéniségünket azzal, otthonunk számára kiválasztjuk a legjobb színeket!

XueLi

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás