Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Lakberendezzünk
Átalakítások a fürdőszobában
2008-11-17 10:59:18
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Ha van helyiség, ami különleges figyelmet érdemel a lakás átalakításakor, akkor az a fürdőszoba. Elsősorban azért, mert hosszú éveken át a teljes feledésbe száműzték. De hol vannak már a régi berögződések!

Mielőtt nekilátnánk a munkának...

Manapság végtelen számú kellék és alapanyag közül választhatunk, amelyek mind hozzáadnak a helyiség egyéniségéhez és egy olyan hellyé változtathatja a fürdőnket, ahol pihenhetünk, élvezhetjük otthonunkat.
A legfontosabb a lakásban való elhelyezkedése, ami függ attól, hogy személyes használatra szánod vagy bárki számára hozzáférhetővé szeretnéd-e tenni; hogy milyen stílust szeretnél viszontlátni benne, és hogy mire szeretnéd használni. Elemezd jelenlegi fürdőszobád hibáit és igyekezz elkerülni azokat az újnál. Ugyanígy használd fel a mostaniban megtalálható jó ötleteket.
Fordítsd rá a szükséges időt! Ha úgy döntöttél, hogy lakberendező segítsége nélkül kezdesz neki a munkának, akkor mindenképpen érdemes még előtte meglátogatnod különböző bemutatótermeket, kiállításokat, információt gyűjtened, és átlapozni néhány erre a területre szakosodott magazint vagy internetes honlapot. Semmit nem veszíthetsz, és legalább nem hozol elhamarkodott döntéseket.

Milyen legyen a kiosztása?

Ahhoz, hogy a fürdő jól megtervezett legyen nem elég, hogy esztétikai szempontból kellemes, de mindenekfelett hasznosnak kell lennie, mind technikailag, mind funkciójában. Nélkülözhetetlen az olyan kiosztás, ami megengedi az eszközök kényelmes és teljes használatát. A mosdót érdemes minél közelebb tenni az ablakhoz. A bidének, ha van, a WC mellé kell kerülnie, és lehetőség szerint minél jobban külön kell választani a fürdő résztől. Ezenkívül érdemes a WC-t úgy elhelyezni, hogy az ajtóból ne lehessen rálátni, aminek inkább az intimitáshoz, mint az esztétikumhoz van köze.
Igyekezz úgy kiválasztani a fürdőszoba felszerelését, hogy a méretei igazodjanak a helyiség méreteihez, tehát ne válassz nagyméretű tárgyakat kis szobába, és fordítva se.

A távolság kérdése

Fontos szempont a tárgyak egymáshoz képest viszonyított távolsága, ahol mindig ügyelni kell rá, hogy az eszköz használatához elegendő hely legyen.
A mosdónál annyi helyre van szükség, hogy a használó személy kényelmesen tudjon mozogni, ez minimum 60 cm-t jelent, de ha olyan helyen van, ami közlekedőként is funkcionál, akkor plusz 35 cm-t érdemes rászámolni. A mosdók szabvány magassága 85 cm, de személyes igényeknek megfelelően el lehet tőle térni kb. 1 méteres magasságig.
A fürdőkád előtt minimum 85 cm-t érdemes hagyni, hogy kényelmes legyen a kiszállás és a szárítkozás. Ritkán, de előfordulhat, hogy nem állítható magasságú a zuhanyrózsa tartója, ebben az esetben 195 cm a javasolt magasság, hogy mindenki számára egyaránt használható legyen.
A WC, ha zárt térben van, 80 cm-es sugarú helyet igényel ahhoz, hogy valóban jól lehessen használni.

Néhány megfontolandó szempont

A fürdőszoba, a konyha után, a második helyiség, ahol a legtöbb háztartási baleset történik. Hacsak a fürdőszoba nem elég nagy, igyekezz elkerülni a szintkülönbségeket, a lépcsők különösen nagy veszélyforrások!

Hasznos lehet figyelembe venni, hogy a fürdőt idős vagy fizikailag sérült emberek (elég egy kéz- vagy lábtörésre gondolni) is használhatják!

Ha teljes átalakítást tervezel, próbáld meg figyelembe venni a berendezés jelenlegi elhelyezkedését, használd ki a vízelvezetőket. Régi vezetékek áthelyezése igen költséges lehet, csak akkor tedd meg, ha tényleg szükség van rá!

Ne felejts el megfelelő mennyiségű konnektort tenni a mosdó környékére, illetve, ha nagy a helyiség, akkor máshová is, az összeg, amit rá kell szánni nem nagy, és később nagyon hasznosak lehetnek!

Figyelj oda nagyon az elektromos hálózatokra, soha ne tegyél konnektor nedves helyre vagy oda ahová víz fröccsenhet, így elkerülheted a rövidzárlatot és az elektromos baleseteket, mint amilyen pl. az áramütés.

Szilvia

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás