Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Lakberendezzünk
Térkapcsolatok és tájolás 1. rész
2005-09-14 11:46:27
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
Lakótereink térkapcsolatai, tájolása nem kis fejtörést okoz az építkezőknek. A kertes ház építők helyzete a legkedvezőbb, hiszen a tervezővel való konzultációk során igényeikre szabhatják a teret.


Nehezebb helyzetben vannak azok, akik társasházi lakást vásárolnak, hiszen már meglévő beosztású tereket kínálnak számukra. Megoldást jelenthet a korai építkezési szakaszban lekötött lakás, hiszen ilyenkor a válaszfalak áthelyezésével még alakítható a leendő otthon. Sajnos a vizes blokkok ez esetben sem helyezhetők át, mert ez a többi lakószint víz ellátását is befolyásolná.
A legkedvezőtlenebb helyzetben a panellakások vásárlói vannak, hiszen panel esetében minden fal teherhordó, így a falbontást a legtöbb esetben nem engedélyezik.
Érdemes azonban körüljárni a lehetőségeket, mert esetenként - természetesen a szakhatóságok engedélyéhez kötötten - mégis nyílik lehetőség kisebb átalakításokra. Előfordul, hogy a legfelső és az alatta lévő szintek esetében engedékenyebb a hatóság, de ez nem bevett gyakorlat. Panellakásunkban szakhatósági engedély nélkül ne kezdjünk falbontásba!
Helyiségeink tájolása


A különféle lakóterek más-más lehetőséget nyújtanak a tér alakítására, néhány alapelvvel azért érdemes tisztában lennünk.
Térkapcsolatainkat jelentősen befolyásolja lakásunk vagy házunk tájolása. Északi irányból kapjuk a legkevesebb fényt, ezért ide a természetes fényt nem vagy kis mértékben igénylő helyiségeinket érdemes helyezni, mint például a kamra, fürdőszoba, gardrób.
Ha lakást vásárolunk, érdemes tájolási a szempontból is megvizsgálnunk az adottságait.
A helyes tájolás felvázolásához nincs szükség szakkönyvek tömkelegére, elegendő józan megfontolásainkra összpontosítani.
A nap folyamán az első napsugarak keleti, dél-keleti irányból érkeznek, tehát a keleti oldalra azokat a helyiségeinket tervezzük, melyek esetében reggel és délelőtt jótékony hatású a napfény. A reggeli ébredést kellemessé teheti a bekacsintó napsugár, a vidám reggel megalapozhatja a napunk további részét, a hálószoba keleti tájolása jó választás.
A családi reggelikhez - még ha csak a hétvégeken tudjuk közösen fogyasztani - szintén jó alapot szolgál egy kis napfény, a keleti, dél-keleti oldal az étkező elhelyezésére is kiválóan alkalmas, a délelőtti napsütés kevésbé forrósítja a levegőt, mint nyugati fekvés esetében a délutáni.


Szinte minden esetben valamilyen téren kompromisszumot kell kötnünk. A problémák általában orvosolhatóak.
Ha jócskán jut fény otthonunkba, bátran választhatunk tompább falszíneket, és sötétebb színeket is használhatunk. Válasszunk olyan függönytípust, amely segítségével kizárhatjuk a fényt, ha szükséges, vagy gondoskodjunk árnyékolásról redőny vagy reluxa formájában.
Ha fényhiányban szenved otthonunk, részesítsük előnyben a világosabb és élénk színeket, a mennyezet színnek lehetőleg válasszuk a fehér színt. Ne ültessünk nagyra növő növényeket az ablak elé, hogy biztosítsuk a fény szabad bejutását. A világítást tervezzük meg gondosan, legyen elegendő fényünk a borúsabb napokon is. Ha tehetjük, alakítsunk ki nagyobb ablak felületeket a sötétnek tűnő helyiségeink megvilágítására.
Nyugati fekvésű, nagy ablakfelületű háló helyiség esetén az árnyékolás mellett a légkondicionálás is sokat segít abban, hogy mire nyugovóra térünk kellemes, alvásra alkalmas hőmérséklet legyen a szobában.

Előnytelen terasz elhelyezés

Előnyös terasz elhelyezés

A térkapcsolatok tervezésénél vegyük figyelembe a zajforrásokat is - lépcsőház, utca, parkoló. A pihenést szolgáló helyiségeinket igyekezzünk a csendesebbnek ígérkező oldalon elhelyezni és gondoljunk arra is, hogy a mi családi beszélgetéseink is kihallatszódhatnak a lépcsőházba, ha nincs előszobánk, vagy belépőnk.
A terasz vagy erkély elhelyezésénél is fontos szempont a csendes, nyugodt környezet. Gondoljunk arra is, hogy a teraszunk lehetőleg a szélmentes oldalra kerüljön, vagy telepítsünk növényeket szélfogónak. Családi ház esetében a bejáratot igyekezzünk a kevésbé szeles oldalon elhelyezni, így a havat telente nem hordja az ajtónkba a szél. A növények hó befúvás ellen is kiválóan védenek.
A teraszon - főként a nagyméretű, kinti időtöltésre alkalmasak esetében - alakítsunk ki árnyékolót is, nem csak nekünk hasznos az árnyék, hanem növényeink is meghálálják. Azon a teraszon, ahol egész nap tűz a nap a növények, a rendszeres öntözés ellenére kiégnek - csak a kifejezetten szárazságtűrő típusok viselik el a nagy hőséget. Az árnyékolást bokrok és fák, de árnyékoló szerkezetek - napellenző, pergola, napernyő - is biztosíthatják. Velük a belső térbe jutó fényt is kiválóan szabályozhatjuk.
A külső hőszigetelés nem csak a téli hidegtől óvja otthonunkat, hanem a nyári melegben is kirekeszti a kinti meleg nagy részét.
Az említettek mellett számos apró dologgal tehetjük előnyösebbé otthonunk fekvését a helyes tájolás megválasztása csak az első lépés.


Az ideális térkapcsolatokkal és ideális tájolással rendelkező otthon mindenkinek más és más, hiszen nem azonos az életvitelünk, különböző szokásaink vannak, amik az elméleti alapok mellett erősen befolyásolják élettereink kialakítását.


Egervári Katalin

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás