Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Magazin
LAKBERENDEZÉSI MAGAZIN
www.tipp-topplakas.hu
Regisztráció Szakértőink Szolgáltatásaink Fórum Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Nyitólap
Egyszer volt ...
Berendeztük
Növényápolás
Lakberendezzünk
Színvilág
Ajánló
Barkácsoljunk
Közkívánatra
Archívum
Nyitólap - Növényápolás
A varázslatos bonsai 1.
2008-11-11 13:36:49
Egervri Kati, lakberendezs, belsptszet
A bonsai művészete egyszerűen megfogalmazva abból áll, hogy az eredeti méretet lecsökkentve törpe növényeket hozunk létre meghatározott formákban, különböző technikákkal. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, szempontokat, hogy Ön is kipróbálhassa otthonában.

A bonsai japán szó, pontosan megmutatja nekünk, hogy mit is készülünk csinálni. A ''bon'' lapos edényt, a ''sai'' pedig fát, növényt jelent, tehát fánk lesz egy cserépben. A technika Kínából ered, innen került át többek között Japánba, ahol tökéletesítették ezt a művészetet. Bonsait akár magról is nevelhetünk, de minthogy ez egy nagyon lassú folyamat, érdemesebb a növényt néhány éves korában megvásárolni. A bonsaiok értékét koruk és a fa formájának bonyolultsága határozza meg.

Technikai információk
Fény: A bonsainak fényre van szüksége a fejlődéshez. A legjobb, ha ablak közelébe helyezzük, de vigyázzunk rá, hogy ne kapjon túl sok közvetlen erős napsugárzást.
Hőmérséklet: Soha ne menjen a hőmérséklet 10°C alá, szabadban tartott növény esetén védjük a fagytól. Ha 15 fok fölé megy a hőmérséklet, érdemes a legmelegebb déli órákban hűvösebb helyre vinni.
Öntözés: A földnek mindig nedvesnek kell maradnia, ehhez legalább heti kétszeri öntözésre van szükség. Ha a víz túl kemény, állott vizet használjunk. Az ősi módszer szerint a japánok 3 lépésben öntöznek: először a cserepet, majd a talajt és végül a növényt. A vízpermetet is kedvelik a bonsaiok.
Trágyázás: csak szilárd szerves trágyát használjunk a tavaszi és őszi időszakokban, mert ez a növekedés ideje. Átültetés és metszés után minimum 30 napig tilos a trágyázás.


Milyen cserépre van szükségünk bonsai neveléséhez?
Mérete a növényétől függ. Alja legyen lapos, anyaga porózus, lyukakkal ellátott, hogy a felesleges víz ne álljon meg benne.

Hogyan ápoljuk és formáljuk?
A metszésre mindig tavasz előtt kerüljön sor, januárban vagy februárban. A metszésre nem pusztán azért van szükség, hogy az ágakat levágva csökkentsük a korona méretét, hanem ezzel elősegítjük a növény erősödését, és megőrizzük egészségét.
A forma kialakításához szúrjunk le a földbe egy drótszálat és vezessük végig azt a törzsön, vigyázva, hogy ne legyen túl szoros, majd végig az ágon. Ezt vékonyabb szálakkal rögzíthetjük is. Ezek után nyessük le ollóval a formából esetlegesen kilógó leveleket. Ügyeljünk rá, hogy mindig a fa tetejétől induljunk ki és onnan haladjunk lefelé. Az egyes ágakon is ezt a technikát kövessük, az ág csúcsától a törzs irányába vágjunk.

Mikor és hogyan ültessük át?
Célszerű 2-3 évente megtenni. Az átültetést tavasszal végezzük, ez alól kivételt képeznek az éppen virágzó növények. Összességében azt mondhatjuk, hogy ha a bonsai megáll a növekedésben, a levelek sárgulni kezdenek vagy a gyökerek kilógnak a földből, akkor sürgősen át kell ültetni!
Amikor egy bonsait átültetünk, nem pusztán arról van szó, hogy lecseréljük alatta a cserepet, hanem a gyökerét is meg kell tisztogatni a földtől.
Figyeljünk oda rá, hogy ha nagyobb cserépbe ültetjük át, akkor jobban megindul a növekedése, így - alapos tisztogatás után - érdemes visszatenni a régibe, vagy egy nagyon hasonló méretűbe. Először emeljük ki a növényt és óvatosan, lassan haladva kaparóvassal (akár egy villát is használhatunk ilyen célra) tisztogassuk meg a gyökeret, azonban figyeljünk rá, hogy valamennyi föld maradjon közöttük. Ezután egy csípőfogóval vágjuk vissza a gyökeret úgy, hogy középen sűrű maradjon. Kössünk az egész köré egy spárgát, és ahogyan a képen is látszódik, a cserép alján lévő lyukakon fűzzük át. A cserép aljára tegyünk 1 cm-nyi perlit és apró kő keveréket vízelvezetés céljából, majd erre helyezzük vissza a növényt és töltsük fel földdel.

Meddig él egy bonsai?
Ha jól bánunk vele, megfelelően öntözzük, akkor akár ugyanaddig is elélhet, mint normál méretben.Illusztráció: casadiez.es

XueLi

BELÉPÉS
Név:
Jelszó:
Elfeledte jelszavát?
Regisztráció
PARTNEREINK
Cégadatbázis
TIPP-TOPP Lakás Lakberendezési Stúdió
Qwerty Computer
MAGUNKRÓL
Szerkesztőség
Médiaajánlat
Nyitólap | Kapcsolat | Médiaajánlat
2008. Tipp-Topp Lakás Lakberendezési Stúdió
Tipp-Topp Lakás